Friday, 18/10/2019 | 1:16 UTC+2

De stad Lier ontdekken begint hier

Lier is een stad gelegen ten zuidoosten van de stad Antwerpen en ligt dus bijgevolg in de gelijknamige provincie Antwerpen. Lier bestaat slechts uit twee deelgemeenten: Lier en Koningshooikt. De stad wordt vooral gekenmerkt doordat ze aan de samenloop van twee rivieren ligt: de Grote Nete en de Kleine Nete. De stad telt ongeveer 34.000 inwoners en heeft als bijnaam ‘Lierke plezierke’, wat betekent dat je heel wat plezier kunt beleven in de stad Lier.

Uiteraard is Lier gekend om de voetbalploeg K. Lierse S.K., dat z’n thuismatchen speelt in het stadion Het Lisp. Deze voetbalclub werd opgericht in het jaar 1906 en heeft het stamnummer 30 toegekend gekregen. Gekende spelers zoals Jan Ceulemans, Carl Hoefkens, Bob Peeters en Stein Huysegems zijn spelers die voortkomen uit de befaamde jeugdopleiding van Lierse. Sinds november 2007 is de club voor het grootste deel in handen van een Egyptenaar die zowat de hele werking van de club voor zijn rekening neemt. De club speelde vier keer kampioen, waarvan de laatste keer in het jaar 1997. Twee jaar later won het ook nog eens de Belgische beker en de Belgische supercup. Dit zijn meteen ook de twee laatste trofeeën die Lierse won. Sinds 1999 gaat het met de club bijlange niet meer zo goed als in de fameuze succesjaren van Lierse.

Zoals eerder al gezegd is Lierse een stad waar veel te beleven valt. Zo heeft de stad vier bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn om eens een bezoekje te brengen. Zo is er bijvoorbeeld de Sint-Gummaruskerk, een Brabants-gotische kerk die tussen 1300 en 1500 tot stand kwam. Om de tien jaar verschijnt het reliekschrijn van de heilige Gummarus in het openbaar tijdens een processie door de straten van de stad.

Nog iets dat zeker een bezoekje waard is, is het begijnhof van Lier. Dit ontstond in de eerste helft van de 13de eeuw en was de woonplaats van ongehuwde vrouwen. Het Begijnhof kreeg in het jaar 1998 een plaats op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Een van de meest bekende en tevens meest bezochte bezienswaardigheden van de stad is de Zimmertoren, genoemd naar uurwerkmaker Louis Zimmer. Vooral de Jubelklok is het pronkstuk van de toren. De verschillende klokken van de toren geven verschillende tijden en andere kosmische verschijnselen aan. Doordat dit mechanisme geschonken werd door Louis Zimmer werd de toren ook meteen vernoemd naar Zimmer, vandaar de naam de Zimmertoren.

Ten slotte is ook het stadhuis van Lier zeker een bezoekje waard. Samen met het Begijnhof is het Stadhuis één van de twee monumenten van de stad die opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

PLAATS EEN REACTIE

Uw email wordt niet gepubliceerd. *

Alle rechten voorbehouden - Pallieteren.be